Gratis patroon Tas

Dit is echt een superhandig formaat van tas! Ze kan gebruikt worden als sportzak, bibzak, zwemzak,...

(Stof: Zebrahola roze van Soft Cactus)

Benodigdheden:
- 0,5 m Gelamineerd katoen (Gewoon katoen kan ook, maar dan verstevig je de patroondelen best met vlieseline) (Uit 0,5m gelamineerd katoen van 1,50m breed krijg je net 2 tassen als je je patroondelen goed legt)
- Tassenband
- Rits van minimum 43 cm

Werkbeschrijving:
1.       Tips:
-          Gebruik geen speldjes in gelamineerd katoen, anders maak je gaatjes. Teken de patroondelen op de achterkant van de stof met afwasbare stift of krijt.
-          Strijk niet op gelamineerd katoen!
-     Als je de tas graag wilt voeren en een (rits)zakje binnenin toevoegen, zoals ik gedaan heb bij de tas op de foto hierboven, dan heb je dezelfde patroondelen nodig in buitenstof én in voeringstof. Ik heb de buitenstof verstevigd met vlieseline, en ook nog met wattine, om ze steviger te maken. Voor de gevoerde tas heb ik nog geen werkbeschrijving beschikbaar, maar je kan bijvoorbeeld de werkbeschrijving voor de Celeste tas uit het boek "Mijn Tas" van Elisanna&Fynn gebruiken.

2.       Patroondeel afdrukken:
Druk het gratis patroon af. Het bestaat uit 4 bladeren die je aan elkaar moet kleven. Let er bij het afdrukken op dat je afdrukt op ware grootte en dus alle schaling zeker afvinkt!
Op het patronenblad vind je een testvierkantje van 2cm x 2 cm. Ik raad je aan om dit even na te meten alvorens je je patroondelen aan elkaar plakt, zo weet je zeker of je het patroon juist hebt afgedrukt en dat de afmetingen kloppen.
Er is een zekere overlapping voorzien op de patroondelen, aangezien printers niet tot op de rand van het blad printen. Gebruik de pijltjes met de cijfers om de patroondelen correct aan elkaar te hangen.
Er is 7 mm naadwaarde voorzien in alle patroondelen, behalve aan de stofvouw.
De patroondelen vind je hier: pagina 1, pagina 2, pagina 3 en pagina 4.
3.       Knippen:
-          Knip het patroondeel voor de tas uit aan de stofvouw. Als je werkt met gelamineerd katoen is het makkelijker om het patroon twee maal af te drukken en aan elkaar te plakken tot 1 geheel en dit op de achterkant van de stof over te tekenen.
      Let op als je een stof hebt waarbij de richting van de print belangrijk is! In dat geval knip je het patroon best 2 x apart uit. Vergeet dan niet om 1 cm naad te voorzien in plaats van de stofvouw, zodat je de delen aan elkaar kan naaien.
-          Knip ook volgende patroondelen uit het gelamineerd katoen (1 cm naad inbegrepen):
Patroondeel A: 2 x rechthoek van (breedte) 43 cm x (hoogte) 7 cm
Patroondeel B: 2 x rechthoek van (hoogte) 18 cm x (breedte) 14 cm
4.       In elkaar naaien:
1)      Als je het patroondeel van de tas niet op de stofvouw geknipt hebt, maar uit 2 stukken (met 1 cm naadwaarde zelf toegevoegd), naai dan de 2 helften aan elkaar. Bij gelamineerd katoen stik ik de naden nog eens door zodat ze goed plat liggen.

2)      Leg één patroondeel A met de goede kant naar boven voor je neer. Leg daarop de rits met de goede kant naar beneden en zorg ervoor dat de zijnaden van de rits en de lange zijde van A samenvallen. Stik vast. Gebruik hiervoor een ritsvoetje.
  
  
3)      Leg de rits nu voor je met de goede kant naar boven, en strijk met je handen de stof glad. Stik nu de stof door langs de naad. Hierdoor blijft de stof mooi plat liggen en zal ze niet tussen de tandjes van je rits belanden bij gebruik van de tas.


4)      Doe nu hetzelfde met de andere zijde van de rits en het tweede patroondeel A.


5)      Knip nu 2 stukjes tassenband af van 6 cm lang. Vouw het eerste stukje dubbel en zigzag de kniprand tegen het rafelen. Als je hem dubbelgevouwen zigzagt, blijven de knipranden ook bijeen, wat handiger is in de volgende stap. Als je een tas wilt maken met 1 schouderband, dan moet je bij deze stap ringen tussen de lusjes tassenband stikken!


6)      Leg nu de rits met aangestikte stukken met de goede kant naar boven voor je. Leg daarop ter hoogte van de rits een stukje dubbelgevouwen tassenband uit stap 5. Zorg ervoor dat de gezigzagde rand samenvalt met de korte rand van de patroondelen A. Eventueel stik je dit al even vast met 0,5 cm naadwaarde (hulpstiksel). Leg hierop patroondeel B met de goede kant naar beneden (dus de goede kanten van A en B komen op mekaar) en stik vast. Het stukje dubbelgevouwen tassenband is hierbij mee vastgestikt.

7)      Doe nu hetzelfde aan de andere kant, maar let op met de rits! Als je een metalen rits gebruikt, zal je naald breken als je erover probeert te stikken. Ook bij een plastic rits moet je opletten met het stoppertje op het eind. Aan deze kant stik je tot je aan de rits komt, en ga je weer verder achter de rits.
8)      Vouw nu de naad naar beneden en stik nu door op patroondeel B, zodat de lummel (het lusje) nog eens extra vastzit.

9)      Nu neem je het grote patroondeel van de tas, je vouwt hem dubbel en je duidt met een krijtstreepje op de slechte kant van de stof (of met een speldje) het midden aan. Dit doe je door te vouwen in beide richtingen. Je krijgt zo 4 streepjes: 2 ter hoogte van de “stofvouw” en 2 in het midden tussen de hengsels. Duidt ook het midden aan op de korte vrije zijde van patroondeel B.

10)   Zorg ervoor dat je nu zeker de rits half open zet, anders krijg je de zak straks niet gekeerd!
11)   Leg nu het grote patroondeel en patroondeel B met de goede kanten op elkaar, en zorg ervoor dat het streepje ter hoogte van de stofvouw op het grote patroondeel samenvalt met het streepje van het midden van B. Zet voorzichtig vast met een speldje in de naad.

12)   Nu naai je de zak in één keer in elkaar. Begin hiervoor bij het speldje dat je in de vorige stap gezet hebt. Wanneer je aan het hoekje komt van patroondeel B zet je je naald naar beneden in de stof, je heft je persvoet op, je draait patroondeel B kwartslag tot de naad weer gelijkloopt met het grote patroondeel van de tas. Zet je persvoet weer naar beneden en stik verder. Dit doe je in alle hoekjes. Je kan de tas ook op voorhand vastspelden als je dat handiger vindt.


13)   Als je kiest voor een tas met 2 hengsels: Knip 2 even lange stukken tassenband van de gewenste lengte. Naai ze vast op de tas op de plaats die aangeduid is op het patroon. Hiervoor vouw je de rand een klein stukje om (zodat de rafelrand verstopt is) en je naait de band vast in de vorm van een vierkant, en stikt nog eens door in X vorm.
14)   Als je kiest voor een tas met 1 lange schouderband: Vouw de tassenband rond het middelste beentje van de gesp en naai vast. Haal dan het vrije uiteinde van de tassenband door de ring aan de zijkant van de tas en ga nu door de gesp. Daarna naai je het vrije uiteinde van de tassenband aan de ring aan de andere kant van de tas vast. Je kan de schouderband nu aanpassen aan de gewenste lengte.

Reacties

  1. Hallo ik heb je tas aan het maken maar ik wil hem gevoerd hebben. ik heb echter het boek "mijn tas" niet. Kun je me helpen met de volgorde te beschrijven?

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten